Απαντήσεις σε συνήθη ερωτήματα

Στην ενότητα αυτή θα βρείτε απαντήσεις σε συνηθισμένες, καθημερινές απορίες.

Για περισσότερες πληροφορίες ή αν δεν βρήκατε απάντηση παρακάτω, παρακαλούμε, χρησιμοποιήστε τη φόρμα επικοινωνίας ή στείλτε μας ένα email στο doctor@psychiatros-kalantzi.gr.

Ψυχιατρική είναι ο κλάδος της ιατρικής ο επικεντρωμένος στη διάγνωση, τη θεραπεία και την πρόληψη των ψυχικών, συναισθηματικών και συμπεριφορικών διαταραχών.

Ο ψυχίατρος είναι ιατρός (απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής που έχει ολοκληρώσει την  ειδικότητα Ψυχιατρικής) εξειδικευμένος στον τομέα της ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένων των διαταραχών χρήσης ουσιών. Οι ψυχίατροι έχουν τα προσόντα να εκτιμήσουν τόσο τις ψυχικές όσο και τις σωματικές πλευρές των ψυχολογικών προβλημάτων.

Επειδή είναι γιατροί, οι ψυχίατροι μπορούν να ζητήσουν και να εκτιμήσουν ένα πλήρες φάσμα ιατρικών εργαστηριακών εξετάσεων που, σε συνδυασμό με τις συζητήσεις με τους ασθενείς, μπορεί να παρέχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα της σωματικής και ψυχικής υγείας του ασθενούς. Η εκπαίδευση και η κλινική εμπειρία τους βοηθά στο να κατανοήσουν την πολύπλοκη σχέση μεταξύ συναισθηματικής και «σωματικής» πάθησης καθώς και την συσχέτιση τους με την κληρονομικότητα και το οικογενειακό ιστορικό, καθώς και να αξιολογήσουν όλα τα δεδομένα, να κάνουν διάγνωση και να συνεργαστούν με τους ασθενείς στην δημιουργία θεραπευτικού σχεδίου.

Οι άνθρωποι αναζητούν ψυχιατρική βοήθεια για πολλούς λόγους. Η αναζήτηση μπορεί να αφορά αιφνίδια προβλήματα, όπως μια κρίση πανικού, τρομακτικές παραισθήσεις, σκέψεις αυτοκτονίας, ή «φωνές». Ή χρόνια, όπως συναισθήματα θλίψης, απελπισίας, ή συνεχούς άγχους ή/και προβλήματα λειτουργικότητας, με δυσκολίες στην καθημερινή ζωή, κάνοντας την καθημερινότητα να μοιάζει δυσβάσταχτη.

Ένας ψυχίατρος είναι ιατρός ο οποίος αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Ιατρική Σχολή έκανε την 5ετή ειδικότητα της Ψυχιατρικής, η οποία στο τέλος περιλαμβάνει εξετάσεις για την απόκτηση του τίτλου της ειδικότητας του Ψυχιάτρου. Ένας ψυχίατρος είναι σε θέση να διεξάγει ψυχοθεραπεία και να συνταγογραφεί φάρμακα και άλλες ιατρικές θεραπείες.

Ένας ψυχολόγος έχει πτυχίο Ψυχολογίας και συχνά έχει κάποιο μεταπτυχιακό. Μπορεί να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε κάποιο τομέα όπως για παράδειγμα η έρευνα ή η κλινική ψυχολογία. Οι ψυχολόγοι αντιμετωπίζουν τις ψυχικές διαταραχές με ψυχοθεραπεία και μερικοί έχουν εκπαιδευτεί σε ψυχολογικά τεστ και αξιολογήσεις.

Η Ψυχική υγεία χαρακτηρίζεται από λειτουργικότητα στις καθημερινές δραστηριότητες ώστε να υπάρχει:

 • Αποτελεσματικότητα και παραγωγικότητα (εργασία, σχολείο, οικογένεια)
 • Υγιείς σχέσεις
 • Δυνατότητα προσαρμογής στις αλλαγές και αντιμετώπισης των δυσκολιών

Η ψυχική υγεία είναι θεμελιώδης για τη σκέψη, την επικοινωνία, τη μάθηση, την ανθεκτικότητα και την αυτοεκτίμηση. Είναι επίσης το κλειδί για τις σχέσεις, την προσωπική και συναισθηματική ευεξία και τη συμμετοχή στην κοινότητα ή την κοινωνία.

Ψυχικές ασθένειες χαρακτηρίζονται όλες οι καταστάσεις υγείας  που περιλαμβάνουν αλλαγές στον τρόπο της σκέψης, του συναισθήματος ή της συμπεριφοράς (ή συνδυασμό αυτών).

Οι ψυχικές ασθένειες σχετίζονται με δυσφορία ή / και δυσλειτουργία στην κοινωνική, την επαγγελματική ή την οικογενειακή ζωή.

Η ψυχική ασθένεια είναι κοινή. Σε ένα δεδομένο έτος:

 • σχεδόν ένας στους πέντε (19%) ενήλικες στην Αμερική, βιώνουν κάποιας μορφής ψυχική ασθένεια
 • ένας στους 24 (4,1%) έχει μια σοβαρή ψυχική ασθένεια
 • ένας στους 12 (8,5%) έχει μια διαταραχή χρήσης ουσιών

Η ψυχική ασθένεια δεν κάνει διακρίσεις. Μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, εισοδήματος, κοινωνικής θέσης, φυλής, εθνικότητας, θρησκείας, σεξουαλικού προσανατολισμού, ή πολιτισμού.

Ενώ η ψυχική ασθένεια μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, τα τρία τέταρτα του συνόλου των ψυχικών ασθενειών έχουν ξεκινήσει μέχρι την ηλικία των 24 χρόνων.

Η ψυχική ασθένεια μπορεί να λάβει πολλές μορφές. Κάποιες καταστάσεις είναι ήπιες και αφορούν μόνο ορισμένες πτυχές της καθημερινότητας (όπως κάποιες ειδικές φοβίες) Άλλες καταστάσεις μπορεί να είναι τόσο σοβαρές ώστε να χρήζουν νοσηλείας σε νοσοκομείο.

Η ψυχική ασθένεια είναι θεραπεύσιμη. Η συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων με ψυχικές ασθένειες συνεχίζουν να λειτουργούν στην καθημερινή τους ζωή.

Πολλοί άνθρωποι που έχουν μια ψυχική ασθένεια δεν θέλουν να μιλήσουν γι ‘αυτήν. Αλλά η ψυχική ασθένεια είναι μια ιατρική κατάσταση, όπως η καρδιοπάθεια ή ο διαβήτης. Και είναι θεραπεύσιμη. Υπάρχει συνεχώς νέα γνώση σχετικά με το πως λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος και υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες για να βοηθήσουν τα άτομα να αντιμετωπίσουν την ψυχική ασθένεια.

Η ενημέρωση πάνω σε αυτά τα πρώιμα σημάδια – συμπτώματα και η ανάληψη δράσης μπορούν να βοηθήσουν. Η πρώιμη παρέμβαση μπορεί να μειώσει την βαρύτητα της ασθένειας. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να καθυστερήσει ή και να δράσει προφυλακτικά απέναντι στην εμφάνιση μείζονος ψυχοπαθολογίας.

Όπως με κάθε άλλη σωματική νόσο, η πρώιμη παρέμβαση μπορεί να έχει καθοριστικό ρόλο στην προφύλαξη από αυτό που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε σοβαρή νόσο.

Αν παρατηρήσετε αρκετά από τα παρακάτω, είναι σκόπιμο να έρθετε σε επαφή με ειδικό ψυχικής υγείας

 • Απόσυρση – Πρόσφατη κοινωνική απόσυρση και μείωση του ενδιαφέροντος για τους άλλους
 • Μείωση λειτουργικότητας – ασυνήθιστη, στο σχολείο στην εργασία ή τις κοινωνικές δραστηριότητες, όπως η εγκατάλειψη του αθλητισμού, η πτώση της επίδοσης στο σχολείο ή ασυνήθιστη δυσκολία στην ολοκλήρωση οικείων δραστηριοτήτων
 • Προβλήματα στη σκέψη – δυσκολία στην συγκέντρωση, στη μνήμη, στη λογική σκέψη και τον λόγο, που δεν εξηγούνται από κάτι άλλο
 • Υπερδιέγερση – αυξημένη ευαισθησία σε ερεθίσματα (οπτικά, οσφρητικά, ηχητικά, απτικά) και αποφυγή καταστάσεων που αυτά αφθονούν
 • Απάθεια – απώλεια κινήτρου ή επιθυμίας να συμμετέχει σε δραστηριότητες
 • Αίσθηση αποσύνδεσης – ένα αίσθημα αποσύνδεσης από τον εαυτό ή το περιβάλλον, μια αίσθηση συνοδευόμενο από την αίσθηση πως κάποια πράγματα δεν συμβαίνουν στην πραγματικότητα
 • Παράλογη σκέψη – ασυνήθιστες ή υπερβολικές πεποιθήσεις σχετικά με τις ικανότητές του να κατανοήσει ή να επηρεάσει καταστάσεις. Εμφάνιση παράλογης ή «μαγικής» σκέψης χαρακτηριστικής της παιδικής ηλικίας, σε ενήλικα
 • Εκνευρισμός – Φόβος ή καχυποψία για άλλα άτομα ή έντονος εκνευρισμός
 • Ασυνήθιστη συμπεριφορά – παράξενη, μη χαρακτηριστική του ατόμου συμπεριφορά
 • Διαταραχές στον ύπνο ή την όρεξη – μεγάλες αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου ή της όρεξης ή μείωση της προσωπικής φροντίδας
 • Αλλαγές στη διάθεση – ακραίες ή γρήγορες εναλλαγές στο συναίσθημα

Μεμονωμένα ένα ή δύο από αυτά τα σημάδια δεν προδικάζουν κάποια ψυχική ασθένεια. Όμως αν το άτομο βιώνει αρκετά από αυτά την ίδια χρονική περίοδο και του προκαλούν σοβαρά προβλήματα στην ικανότητά του να μελετά, να εργάζεται ή στις σχέσεις του με τους άλλους, θα είναι καλό να δει ειδικό ψυχικής υγείας.  Άτομα με σκέψεις ή πρόθεση αυτοκτονίας ή σκέψεις να κάνουν κακό σε άλλους πρέπει να έχουν άμεση ψυχιατρική φροντίδα.

Κάθε περίπτωση είναι μοναδική και ως τέτοια θα πρέπει να αντιμετωπίζεται.

Ενθαρύνετε το άτομο

 • να έρθει σε επαφή με ειδικό ψυχικής υγείας ο οποίος θα εκτιμήση τη βαρύτητα και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων
 • να ενημερωθεί σχετικά με την ψυχική νόσο και τα συμπτώματα
 • να έχει υποστήριξη για τα προβλήματα της καθημερινότητας και τη διαχείρηση του άγχους
 • να έχει στενή επαφή με το γιατρό του, τουλάχιστον στην αρχή, ώστε να εκτιμηθεί γρήγορα το ενδεχόμενο της νοσηλείας

Η οικογένεια, όταν αυτό χρειάζεται, είναι καλό να εμπλέκεται στη θεραπευτική διαδικασία και να ενημερώνεται για την φύση της ψυχικής διαταραχής με σκοπό την υποστήριξη του ατόμου που πάσχει.

Η ψυχική ασθένεια είναι θεραπεύσιμη. Η συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων με ψυχικές ασθένειες συνεχίζουν να λειτουργούν στην καθημερινή τους ζωή.

Πολλοί άνθρωποι που έχουν μια ψυχική ασθένεια δεν θέλουν να μιλήσουν γι ‘αυτήν. Αλλά η ψυχική ασθένεια είναι μια ιατρική κατάσταση, όπως η καρδιοπάθεια ή ο διαβήτης. Και είναι θεραπεύσιμη. Υπάρχει συνεχώς νέα γνώση σχετικά με το πως λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος και υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες για να βοηθήσουν τα άτομα να αντιμετωπίσουν την ψυχική ασθένεια.

error: Content is protected !!