Η Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (ΙΨΔ) είναι μια αγχώδης διαταραχή κατά την οποία το άτομο έχει επαναλαμβανόμενες, ανεπιθύμητες σκέψεις, ιδέες ή εικόνες (εμμονές) που το κάνει να νιώθει υποχρεωμένο να προβεί σε επαναλαμβανόμενες πράξεις (καταναγκασμούς). Οι επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές, όπως το πλύσιμο των χεριών, ο έλεγχος των πραγμάτων ή το καθάρισμα, μπορούν να παρεμποδίσουν σημαντικά τις καθημερινές δραστηριότητες και τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις του.
ΙΔΕΟΨΥΧΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ
ΙΔΕΟΨΥΧΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ
ΕΧΩ ΙΔΕΟΨΥΧΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ?
Πολλοί άνθρωποι έχουν επικεντρωμένη τη σκέψη τους κάπου ή επαναλαμβάνουν συμπεριφορές. Αλλά αυτά δεν διαταράσσουν την καθημερινή τους ζωή και μπορεί να οδηγούν σε καλύτερη οργάνωση και να βοηθούν τις δραστηριότητες.
Στα άτομα με ΙΨΔ, οι σκέψεις είναι επίμονες και οι ρουτίνες είναι δύσκαμπτες και αν δεν τις κάνουν προκαλείται μεγάλη δυσφορία. Πολλά άτομα με ΙΨΔ γνωρίζουν ή υποψιάζονται ότι οι εμμονές τους είναι υπερβολικές. Κάποιοι άλλοι μπορεί να μην το αντιλαμβάνονται (πτωχή εναισθησία). Ακόμα όμως και όσοι τις θεωρούν υπερβολικές, δυσκολεύονται να κρατήσουν την προσοχή τους μακριά από τις ιδεοληψίες ή να σταματήσουν τους καταναγκασμούς.
ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ?
Θεραπευτική αντιμετώπιση
Άτομα με ΙΨΔ τα οποία υποβάλλονται σε θεραπεία, συνήθως έχουν καλή πρόγνωση και επανακτούν την λειτουργικότητά τους σε όλα τα επίπεδα (σχολείο, εργασία, προσωπική ζωή). Η θεραπεία μπορεί να είναι φαρμακευτική, ψυχοθεραπευτική ή συνδυασμός.
Φαρμακευτικά η συχνότερα χρησιμοποιούμενη ομάδα είναι τα αντικαταθλιπτικά (SSRIs). Αν τα αποτελέσματα δεν είναι τα επιθυμητά υπάρχει η δυνατότητα προσθήκης επικουρικά ενισχυτικής αγωγής. Ανταπόκριση μπορεί να φανεί ως και τρεις μήνες μετά την έναρξη της αγωγής.
Ψυχοθεραπευτικά η συχνότερη προσέγγιση είναι αυτή της γνωσιακής-συμπεριφορικής θεραπείας. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας γίνεται έκθεση (πραγματική ή νοητική) στο στρεσσογόνο ερέθισμα και αποφυγή της απάντησης. Χρειάζεται καλή συνεργασία θεραπευτή – θεραπευόμενου.
Το άτομο μπορεί να είναι εκπαιδευμένο στην ανίχνευση της επανεμφάνισης των συμπτωμάτων έτσι, ώστε να αναζητά εγκαίρως βοήθεια. Βοηθητικά μπορεί να ακολουθεί έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.
Παράλληλα τεχνικές μείωσης του άγχους (πχ γιόγκα, διαλογισμός) βοηθούν στη μείωση των επιπέδων του στρες που προκαλείται από την ΙΨΔ, κάνοντας πιο εύκολη την καθημερινότητα.
Για περισσότερες πληροφορίες, αξιολόγηση και αντιμετώπιση, επικοινωνήστε μαζί μας.