

Τι είναι η Διπολική Διαταραχή
Η Διπολική Διαταραχή (ΔΔ) είναι διαταραχή της λειτουργίας του εγκεφάλου που προκαλεί αλλαγές στη διάθεση του ατόμου, την ενεργητικότητά του και την ικανότητά του να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Η διπολική διαταραχή περιλαμβάνει τρεις διαφορετικές καταστάσεις, την διπολική Ι, την διπολική II και την κυκλοθυμία.
Οι άνθρωποι με ΔΔ βιώνουν ακραίες και έντονες συναισθηματικές καταστάσεις που συμβαίνουν σε διακριτές περιόδους και ονομάζονται επεισόδια διαταραχής της διάθεσης. Αυτά τα επεισόδια μπορούν να χαρακτηριστούν ως καταθλιπτικά, μανιακά ή υπομανιακά. Αν το επεισόδιο είναι αυξημένης βαρύτητας μπορεί να συνυπάρχουν και ψυχωτικά συμπτώματα, όπως παραληρημματικές ιδέες ή ψευδαισθήσεις. Έτσι στην καταθλιπτική φάση μπορεί να υπάρχουν ακραία συμπτώματα ενοχής ή στη μανιακή φάση το άτομο να πιστεύει πως έχει κάποιες ειδικές δυνάμεις ή βρίσκεται σε κάποιοα αποστολή.
Τα άτομα με ΔΔ έχουν και περιόδους φυσιολογικής διάθεσης που παρεμβάλλονται μεταξύ των επεισοδίων. Η ΔΔ μπορεί να αντιμετωπιστεί θεραπευτικά και τα άτομα με αυτή μπορούν να ζήσουν μια φυσιολογική και παραγωγική ζωή.
Τύποι
Διπολική Διαταραχή τύπου Ι
Η ΔΔ Ι προκαλεί δραματικές αλλάγές στη διάθεση. Πολλές φορές περιγράφεται σαν “roller coaster”, το τρενάκι του λούνα παρκ με τα συνεχή πάνω και κάτω. Κατά τη διάρκεια ενός μανιακού επεισοδίου το άτομο μπορεί να νιώθει “ανεβασμένο”, ικανό για όλα ή εξαιρετικά ευερέθιστο. Κατά τη διάρκεια του καταθλιπτικού επεισοδίου μπορείνα νιώθει θλίψη ή απελπισία. Τα μεσοδιαστήματα χαρακτηρίζονται από φυσιολογική διάθεση συχνά από φυσιολογική λειτουργικότητα.
Για να μπει η διάγνωση αρκεί ένα μανιακό επεισόδιο.
Διπολική Διαταραχή τύπου ΙΙ
Για να τεθεί η διάγνωση ΔΔ ΙΙ απαιτείται ένα τουλάχιστον μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο και ένα υπομανιακό. Στο μεσοδιάστημα υπάρχει φυσιολογική διάθεση και λειτουργικότητα. Συνήθως τα άτομα με ΔΔ ΙΙ αναζητούν βοήθεια για πρώτη φορά στην φάση του καταθλιπτικού επεισοδίου το οποίο μπορεί να είναι σοβαρό.
Συχνά συνυπάρχει συννοσηρότητα με αγχώδεις διαταραχές ή με διαταραχές στην χρήση ουσιών.
Κυκλοθυμία
Η κυκλοθυμία είναι μια ήπια μορφή ΔΔ, η οποία περιλαμβάνει εναλλαγές στη διάθεση με υπομανιακά και καταθλιπτικά συμπτώματα μικρότερης βαρύτητας ή διάρκειας από ότι στη ΔΔ Ι και τη ΔΔ ΙΙ. Τα άτομα βιώνουν συναισθηματικά “πάνω και κάτω”, συχνά και επαναλαμβανόμενα.
Για να τεθεί η διάγνωση πρέπει πολλά υπομανιακά και καταθλιπτικά επεισόδια να έχουν έχουν συμβεί την τελευταία διετία και να μην υπάρχει διάστημα ελεύθερο συμπτωμάτων μεγαλύτερο των δύο μηνών.
Τι μπορείτε να κάνετε αν εσείς ή κάποιο άτομο του περιβάλλοντός σας έχει Διπολική Διαταραχή
Αν εσείς έχετε ΔΔ
- Αν πάσχετε από ΔΔ μάθετε να εντοπίζετε από νωρίς τα προειδοποιητικά συμπτώματα έτσι ώστε να ζητήσετε εγκαίρως βοήθεια (πχ διαταραχές στο ωράριο του ύπνου).
- Ενημερωθείτε σχετικά με τη διπολική διαταραχή.
- Προσπαθήστε να καταλάβετε τον τρόπο με τον οποίο το άγχος σας επηρεάζει.
- Να έχετε ένα άτομο το οποίο να εμπιστεύεστε και να μπορείτε να βασιστείτε. Κάποιον που να μπορεί να σας κινητοποιήσει για αναζήτηση βοήθειας αν δεν είστε καλά.
- Προσπαθήστε να βρείτε μια ισορροπία ανάμεσα στην προσωπική, την επαγγελματική ζωή, την κοινωνική ζωή σας και τον ελεύθερο χρόνο σας.
- Κάντε πράγματα που σας αρέσουν και που δίνουν νόημα στη ζωή σας.
- Μην σταματήσετε τα φάρμακα απότομα.
- Μπορεί να σας φανεί χρήσιμο να κρατάτε ένα ημερολόγιο για να καταγράφετε την καθημερινή σας διάθεσή.
- Μπορείτε να θέλετε να γράψετε έναν οδηγό εκ των προτέρων σε συνεργασία με το γιατρό και την οικογένειά σας σχετικά με το πώς θέλετε να σας αντιμετωπίσουν αν έχετε κάποια υποτροπή.
- Προσπαθήστε να τηρείτε υγιεινές συνήθειες διατροφής και ύπνου.
- Εάν πίνετε αλκοόλ, προσπαθήστε να διατηρήσετε την κατανάλωση χαμηλά.
Αν κάποιος από το περιβάλλον σας έχει ΔΔ
- Όταν κάποιος έχει κατάθλιψη, μπορεί να είναι δύσκολο να πείτε οτιδήποτε. Βλέπει τα πάντα κάτω από ένα σκοτεινό πρίσμα. Ακούστε τον και προσπαθήστε να είστε υπομονετικοί και με κατανόηση. Αν τα καταθλιπτικά συμπτώματα διαρκέσουν πολύ ή είναι μεγάλης βαρύτητας προτείνετε στο άτομο να έρθει σε επαφή με τον ψυχίατρό του.
- Κατά τη διάρκεια της μανίας, το άτομο θα φαίνεται να είναι ευτυχισμένο, ενεργητικό και πολύ κοινωνικό. Αλλά αυτός ο ενθουσιασμός πιθανότατα θα εκτοξεύσει τη διάθεσή του ακόμη περισσότερο με αποτέλεσμα να κάνει πράγματα που είναι έξω από τον χαρακτήρα του. Προσπαθήστε να το απομακρύνετε από έντονες κοινωνικές καταστάσεις. Πείστε το να ζητήσει βοήθεια.
- Στα μεσοδιαστήματα της νορμοθυμίας, προσπαθήστε να μάθετε περισσότερα σχετικά με την διαταραχή. Πηγαίνετε στο ραντεβού μαζί του (εάν το επιθυμεί). Βεβαιωθείτε ότι έχετε δώσει στον εαυτό σας τον απαραίτητο χώρο και χρόνο για να επαναφορτίσετε τις μπαταρίες σας έτσι, ώστε να είστε σε θέση να ανταπεξέλθετε όταν σας ξαναχρειαστεί.
Για περισσότερες πληροφορίες, αξιολόγηση και αντιμετώπιση, επικοινωνήστε μαζί μας.